Mozaik

Mozaieken is een creatieve bezigheid

Sinds mensenheugenis zijn er met allerlei materialen mozaïeken gemaakt. Al eeuwenlang worden met kleine stukjes gekleurd steen en glas afbeeldingen gemaakt en wanden en vloeren versierd. In onze tijd heeft dat geresulteerd in twee materialen die zeer goed te verwerken zijn in badkamers, toiletten etc. Deze materialen zijn glasmozaiëk en marmermozaïek.

Marmermozaïek wordt vervaardigd uit echt marmer, waarbij stukjes marmer zo worden gemodelleerd dat een vierkant steentje ontstaat. De formaten variëren van 1×1 tot 3×3 cm. Het is leverbaar in een gepolijste en een “getrommelde” uitvoering, waarbij een verouderd effect ontstaat. Met beide soorten marmer zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid, doordat praktisch elk ontwerp om te zetten is in mozaïek. Er kan gekozen woorden voor het gebruik van standaard patronen, maar ook eigen ontwerpen zijn mogelijk.

Mozaïek is niet alleen toepasbaar in ruimtes als badkamers en toiletten, maar is ook goed in andere ruimtes toe te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een bedrijfslogo te laten scannen en in mozaïek te laten produceren, waarna het in de hal van uw bedrijfspand in de vloer kan worden geplaatst.

Glasmozaïek werd in vroeger tijden handmatig geproduceerd door gekleurd glas te breken en de stukjes met de hand te modelleren tot kleine steentjes of tegeltjes. Tegenwoordig wordt het glasmozaiëk gegoten in mallen waardoor kleine steentjes van 2×2 of 1×1 cm ontstaan.

Glasmozaïek is praktisch onverslijtbaar en kan zowel op de wand als op de vloer worden toegepast. Omdat het, zoals het woord al zegt, uit puur glas bestaat is er weinig vuilaanhechting, waardoor voor het onderhoud niet meer nodig is dan voor normale keramische tegels. Door de uitstraling en de mogelijkheid om gebogen oppervlakken te bekleden wordt glasmozaiëk ook regelmatig in zwembaden toegepast.    

Meer weten of interesse?

Meer weten of interesse?